Kardamon wśród najstarszych, a zarazem najdroższych przypraw świata zajmuje z pewnością jedną z czołowych pozycji - to wiedzą o nim chyba wszyscy.
Niewielkie i ciemne ziarna tej przyprawy znajdują się w strąkach. W sklepach można kupić mielony kardamon, jednak należy pamiętać, że przyprawa, która pozostaje w strąku dłużej zachowuje swój smak i aromat. Spójrzcie na to cudo:
Kardamon jest łagodny w smaku i niezwykle aromatyczny. Można w nim wyczuć kamforowo-cytrynową nutę - wzbogaci każdy bez wyjątku przepis na obiad. Swoją drogą polecam ten blog, dzięki niemu odkryłem kardamon :)
Jego zastosowanie jest dosyć szerokie. Dania i przepisy świata z wykorzystaniem kardamonu to przede wszystkim curry oraz potrawy typu pilaw (na bazie ryżu). W Skandynawii czy Holandii używany jest do wypieków, w Indiach dodawany do słodkich potraw oraz napojów. Cudownie aromatyzuje pikle i marynowane śledzie. Można go również z powodzeniem dodawać do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków. Można go znaleźć w niektórych trunkach, na przykład rosyjskich kremach i likierach.
Kardamon nadaje się idealnie jako przyprawa do piernika. Można go pod tym względem postawić w jednym rzędzie z cynamonem.
To tyle informacji o kardamonie - chyba sam chciałem usystematyzować wiedzę o nim! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz